Τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security, The Cloud Security Company, δημοσιεύουν το Virus Yearbook για την περασμένη χρονιά. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς μέσα στους 12 μήνες που πέρασαν ούτε λίγο ούτε πολύ, εντοπίστηκαν πάνω από 24 εκατομμύρια νέες απειλές από malware.
Να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για έναν κατάλογο των πιο διαδεδομένων ιών ή εκείνων που έχουν προκαλέσει τις περισσότερες μολύνσεις. Πρόκειται απλά για μερικούς από τους ιούς που, για κάποιο λόγο, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση.
Ιδού λοιπόν το "Virus Yearbook 2012":
-Χέρια ψηλά! Είστε περικυκλωμένοι: Αυτό φαίνεται να λέει ο λεγόμενος και «ιός της αστυνομίας», Police virus, το malware που έχει προκαλέσει τους περισσότερους πονοκεφάλους τόσο στους χρήστες όσο και στα τμήματα IT κατά τη διάρκεια του 2012. Αυτός ο ιός παριστάνει ότι δείχνει ένα μήνυμα από την αστυνομία λέγοντας στους χρήστες ότι ο υπολογιστής τους έχει μπλοκαριστεί -το οποίο όντως ισχύει- επειδή υποτίθεται ότι έχουν κατεβάσει παράνομο υλικό. Για να ανακτήσουν τα συστήματά τους, οι χρήστες καλούνται να πληρώσουν ένα πρόστιμο. Οι πιο πρόσφατες εκδόσ εις δείχνουν ακόμα και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την κάμερα του χρήστη, κάνοντας την απάτη ακόμα πιο ρεαλιστική.
- 007: Το spyware που διέπρεψε το 2012 σίγουρα είναι το Flame, ένας στενός συγγενής του Stuxnet. Αυτό είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία του κυβερνο-πολέμου που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, και οι μολύνσεις έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αγαπημένο ποτό του είναι μια «Vodka Martini, shaken not stirred».
- Το εναλλακτικό: Επίσης, μια τιμητική αναφορά πρέπει να γίνει στο Flashback, ένα bot που ξεφεύγει από τον κανόνα, στοχεύοντας συστήματα Apple, και επιτίθεται σε χιλιάδες υπολογιστές Mac σε όλο τον κόσμο. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, οι χρήστες Mac δεν είναι πλέον τόσο ήρεμοι σχετικά με την ασφάλειά τους.
- Ο πατέρας των θεών: Εδώ προφανώς αναφερόμαστε στο Zeus, ένα Trojan που κλέβει πληροφορίες από τους χρήστες για online τραπεζικές υπηρεσίες. Αυτή η οικογένεια malware είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, όμως συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ωστόσο το 2012 νέες παραλλαγές εντοπίστηκαν, οι οποίες εκτός από τη μόλυνση υπολογιστών, εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και των smartphones (Android, Blackberry, Symbian), στοχεύοντας τις τράπεζες που στέλνουν πληροφορίες μέσω κινητού τηλεφώνου στους πελάτες ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας.
- Πινόκιο: Η μύτη του μπορεί να μην μεγαλώνει αλλά το Koobface είναι το malware «Πινόκιο» του έτους καθώς όλο το 2012 διέδιδε ατελείωτα ψέματα στα κοινωνικά δίκτυα για να μολύνει τους χρήστες. Σε μια επίθεση δημιούργησε μια πλαστή ιστορία για τον Πρόεδρο Ομπάμα λέγοντας ότι συνεπλάκη με κάποιον που τον προσέβαλε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Για αυτό το λόγο να είστε πολύ προσεκτικοί με τις εντυπωσιακές ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί είναι από τα αγαπημένα τεχνάσματα των κυβερνο-απατεώνων.
- Ο ανθρακωρύχος: Το BlackHole Exploit kit υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή πακέτα για τη δημιουργία malware κατά τη διάρκεια του 2012. Εκμεταλλεύεται πολλά κενά ασφαλείας για να εγκατασταθεί και χρησιμοποιεί όλους τους τύπους ευπαθειών, ιδιαίτερα σε Java και Adobe.
- Ο μίμος: Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Να αντιγράφεις άλλους που έχουν πετύχει. Και αυτό ακριβώς κάνει το DarkAngle, ένα πλαστό antivirus που παρουσιάζεται ως Panda Cloud Antivirus. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύεται τη φήμη του δωρεάν cloud antivirus της Panda Security για να μολύνει όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές.
- Το ένα... bot: Σαν να το είχε φανταστεί ο Tolkien, το Ainslot.L σχεδιάστηκε για να κυριεύσει όλα τα άλλα. Όταν μολύνει, το Ainslot.L bot σαρώνει τους υπολογιστές και αφαιρεί όλα τα άλλα bots που βρίσκει. Σίγουρα αυτή είναι μια περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού.
- Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας: Δεν είναι ούτε από τη Meg Ryan ούτε από τον Tom Hanks, είναι το Kuluoz, ένα worm που αναφέρεται σε πράγματα που υποτίθεται ότι οι χρήστες έχουν αγοράσει και στη συνέχεια μολύνει τους υπολογιστές. Οι χρήστες λαμβάνουν το worm με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει σαν να έχει σταλεί από την FedEx, και τους λέει ότι έχουν ένα δέμα να παραλάβουν.
ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου
Πηγή: http://pcnea.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment