Tuesday, January 8, 2013

Δεν αλλάζει το παγκόσμιο καθεστώς ελέγχου και λειτουργίας τού Internet




Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ΗΠΑ το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αρνήθηκαν να αποδεχθούν και να υπογράψουν τη νέα συνθήκη που θα επέκτεινε την εξουσία των Ηνωμένων Εθνών στο Internet.

Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (ITU) που ολοκληρώνεται σήμερα, η Ρωσία είχε κάνει προτάσεις για να περάσουν μια σειρά από αλλαγές στον έλεγχο του Ιnternet. Οι Ρώσοι, είχαν συμμάχους χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ σε κάποιες προτάσεις τους και την υποστήριξη της Κίνας. Στο άλλο στρατόπεδο, βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, σύσσωμη η Ευρώπη και μαζί τους η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νέα Ζηλανδία.
Τη νέα συνθήκη υπέγραψαν 89 χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 55 είτε αντιτάχθηκαν είτε επιφυλάχτηκαν να συνεννοηθούν με τις κυβερνήσεις τους, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων άρχισε όταν οι συνομιλίες περιστράφηκαν στα ανθρώπινα δικαιώματα και ο συγκεκριμένος όρος προστέθηκε στα υπό έγκριση κείμενα, όπου και υπήρξε αντίδραση από χώρες που δεν διακρίνονται στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η Κίνα και το Ιράν…
Η πλήρης ρήξη και αποτυχία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ανανέωση των διεθνών τηλεπικοινωνιακών νόμων επήλθε στην πρόταση του μπλοκ της Ρωσίας, η οποία επιθυμεί να υπάρχει έλεγχος σημαντικών συστημάτων και υποδομών τού Internet από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως η ασφάλεια και η διευθυνσιοδότηση, η οποία σήμερα ελέγχεται από τον οργανισμό ICANN που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το μπλοκ των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα έδιναν στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλες χώρες τη δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου και θα άνοιγε ο δρόμος για έντονη, συστηματική λογοκρισία από καταπιεστικά καθεστώτα που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πληροφοριών που δημοσιεύονται.
Προς το παρόν φαίνεται ότι το διεθνές status quo θα συνεχίσει, (κάθε χώρα βέβαια μπορεί να εφαρμόζει εσωτερικά ό,τι θέλει) όμως, θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι πέρα από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του λόγου, στην εξίσωση μπαίνουν και οικονομικά συμφέροντα, αφού είχε τεθεί και ζήτημα φορολόγησης εταιρειών όπως η Google η Microsoft και η Yahoo!, μέσω του ελέγχου της κίνησης δεδομένων, για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν σε κάθε χώρα.
Οι ΗΠΑ έχουν να χάσουν πολλά εάν ποτέ περάσει μια πρόταση φορολόγησης εταιρειών για υπηρεσίες Web που παρέχουν, αφού τα μεγαθήρια του χώρου, όπως οι Google Facebook, Twitter και Yahoo! είναι αμερικανικές εταιρείες.


Πηγή: http://greektech-news.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment