Από την μια η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες για επενδύσεις και από την άλλη η γραφειοκρατία της μπλοκάρει όποιους θέλουν να επενδύσουν. Άλλα 100 εκατομμύρια μπορούσαν να επενδυθούν πέρυσι στη κινητή τηλεφωνία αλλά σταμάτησαν λόγω της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση. Σωστό είναι να μην ξεφυτρώνουν παντού κεραίες όμως πρέπει να κουνηθεί και ο κρατικός μηχανισμός για να προσδιορίσει που πρέπει να τοποθετούνται ώστε στη τελική να έχουμε και σήμα.
Θέλουν να επενδύσουν, αλλά η γραφειοκρατία τους εμποδίζει. Αυτή είναι η κατάσταση με τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη του κλάδου, που υποστηρίζουν πως οι επενδύσεις που έγιναν πέρσι θα μπορούσαν να είναι κατά περίπου 90 - 100 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την αδειοδότηση των κεραιών και των σταθμών βάσης και έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η αναβάθμιση των υποδομών των εταιρειών και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους χρήστες.
Για παράδειγμα, το 2012 οι επενδύσεις που έγιναν σε δικτυακές υποδομές από τις τρεις εταιρείες κινητής (Cosmote, Vodafone και Wind) εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 290 εκατ. ευρώ, θα μπορούσαν να είναι, όμως, κοντά στα 400 εκατ. ευρώ, όπως ήταν το αρχικό πλάνο των παρόχων που ήθελαν να αξιοποιήσουν το φάσμα που έλαβαν στο τέλος του 2011.
Το 2011, το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 350 εκατ. ευρώ, φέτος, όμως, μάλλον θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι λόγω και της πτώσης των εσόδων των εταιρειών. Σύμφωνα με τον Γ. Στεφανόπουλο, γενικό διευθυντή της Ένωσ ης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης με τον νόμο για τις τηλεπικοινωνίες που ψηφίστηκε πριν από 13 μήνες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διαδικασίες
Όμως, ένα χρόνο μετά την ψήφιση των νέων διαδικασιών αδειοδότησης, ορισμένα τμήματα της δημόσιας διοίκησης αδυνατούν να υλοποιήσουν κρίσιμες διατάξεις της νομοθεσίας. Γι' αυτό το λόγο και ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε πως απαιτούνται πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις, διοικητικό συντονισμό και άμεση βελτίωση � �ης παραγωγής εγκρίσεων σε συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες (Εφορίες Αρχαιοτήτων, Δασαρχεία, Πολεοδομίες, ΕΕΤΤ).
Το βασικό πρόβλημα είναι η υποχρέωση αδειοδότησης όλων των υφιστάμενων σταθμών μέχρι τον Μάρτιο του 2014.
Με στοιχεία του περασμένου μήνα, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ακόμη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησης περίπου 4500 υφιστάμενων σταθμών βάσης (από τους περίπου 10.000 που υπάρχουν συνολικά) μέσα στους επόμενους 12 μήνες, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4053 /2012.
Όμως, ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του θεσμικού π λαισίου το αποτέλεσμα είναι να έχουν δοθεί μόλις λίγες εκατοντάδες εγκρίσεις. Γι' αυτό το λόγο και ο κλάδος ζητά παράταση δύο ακόμη ετών.
Σημειωτέον πως ο προγραμματισμός του 2013 περιλαμβάνει 1900 αναβαθμίσεις κεραιών και 300 νέες κατασκευές.
Το μόνο θετικό είναι ότι στις νέες κεραίες, η πορεία των εγκρίσεων κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς από τις 300 έχουν ήδη πάρει «πράσινο φως» οι 65.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πηγή: http://pcnea.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment