Friday, March 1, 2013

1st International Digital Business Colloquium

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την one9six διοργάνωσαν το 1st International Digital Business Colloquium, με θέμα: "Silicon Valley, Berlin or London? Greece. The alternative model.", στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.


Το ερώτημα που τέθηκε από το 1st International Digital Business Colloquium ήταν κάθε άλλο παρά ρητορικό και ως στόχευση είχε να αναδείξει στρεβλώσεις και αρρυθμίες στο ελληνικό επιχειρείν και ιδιαίτερη στη ψηφιακή καινοτομική επιχειρηματικότητα. Αν μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της και βελτιώνοντας τα μειονεκτήματα.

Παράλληλα, μέσα από έναν "οδικό χάρτη" ως αποτέλεσμα των εργασιών του συνεδρίου να προτείνει δράσεις και συμπεριφορές από την Πολιτεία, τους φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες που θα δημιουργήσουν πραγματικές συνθήκες ορθής λειτουργίας του επιχειρεί και ανάπτυξης.

Ο διάλογος μεταξύ των εταιριών, των χρηματοδοτικών σχημάτων, του ΕΒΕΑ ως φορέα επιχειρηματικής ανάπτυξης ήταν εποικοδομητικές στο συνολικό πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, όπου διεξήχθη Debate μεταξύ Ελλάδος κα Διεθνών Προτύπων, ιδανική αφετηρία σε αυτή την κατεύθυνση ανάπτυξης του διαλόγου στάθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση - μελέτη, την οποία κατέθεσε, για πρώτη φορά, η κα Χριστίνα Τσάκωνα δικηγόρος (με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς εμπορικού δικαίου start-up επιχειρήσεων) σε σχέση με φορολογικά καθεστώτα και τα κίνητρα που παρέχονται σε San Francisco, Λονδίνο και Βερολίνο αλλά και σε άλλες κοιτίδες επιχειρηματικότητας σε νέους επιχειρηματίες και σε επιχειρηματίες καινοτομίας.

Συγκρίνοντας τις παραπάνω χώρες με το ισχύον περιβάλλον στην Ελλάδα, η Χρ. Τσάκωνα τόνισε πως παρότι έχουν σημειωθεί αρκετά "βήματα" προόδου, ακόμη η χώρα δεν βρίσκεται στο επιθυμητό σημείο: "Έχουν γίνει ήδη βήματα για τη σύσταση εταιρείας. Η ΙΚΕ πλησιάζει αρκετά το σύστημα άλλων χωρών, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη τόσο εύκολο. Όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές για επενδυτές θα μπορούσαν να εξετασθούν και στην Ελλάδα, ώστε άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια να μπορέσουν να επενδύσουν σε νέους επιχειρηματίες, αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες (σσ. στην οικονομία και κοινωνία) δεν ξέρω αν θα μπορούσε να 'περάσει' μία τέτοια ρύθμιση".

Στο πλαίσιο των 2 roundtables, τα οποία ακολούθησαν ανάμεσα σε Δημόσια Διοίκηση, Χρηματοδοτικά Σχήματα και Επιχειρήσεις ξεχώρισαν οι ειδικές παρεμβάσεις με συνδέσεις από τη διεθνή ακαδημαϊκή και επιχειρηματική σκηνή.

Τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούσαν τόσο στη δική τους εμπειρία, όσο και σε κατευθύνσεις που οι ίδιοι θα δώσουν στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας υγιούς καινοτόμας ψηφιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων συμμετείχαν οι Orestis Terzidis, Head of Institute for Entrepreneurship, Technology Management & Innovation (EnTechnon), Γιώργος Σαρμονίκας, Founder of Telebria, Mayel de Borniol, Co-Founder οf Babelverse, Christian Schwarzkopf, Center for Innovation & Entrepreneurship (CIE) & Founder and Managing Director of Business Net Partners. Οι παρεμβάσεις είναι διαθέσιμες στο website του συνεδρίου, στη διεύθυνση intldbc.com/specialinteractions

Τα πάνελς πλαισίωσαν με την παρουσία τους οι Marco Struecker, Γενικός Διευθυντής ANTENNA Internet & Πρόεδρος του IAB Hellas, Νίκος Σοφιανός, Γενικός Γραμματέας ΕΒΕΑ & Διευθύνων Σύμβουλος "SOFIANOS FLOORS", Αντιπρόεδρος "ALCO HELLAS", Ανδρέας Κωνσταντίνου, Managing Director VisionMobile, Σπύρος Τραχάνης, Seasoned VC Investor, Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου, e-Business Manager Novartis, Βίκυ Κολοβού, Serial Entrepreneur, Director Taggzy Ltd., Δημήτρης Τσιρίκος, Co-Founder Jupitee & Business Development Manager Dinucleus, Γιάννης Κατσιώτης, Software Developer & Entrepreneur, Νίνος Μωραιτάκης, Founder & CEO, Workable, Λουκάς Πιλίτσης, CEO - Piraeus Equity Advisors-Chairman BoD Piraeus Equity Partners, Βα� �ίλης Σαλαπάτας, Information Technology Advisor ΕΒΕΑ, Κωστής Καρατζάς, Αντιπρόεδρος IANOS Αλυσίδα Πολιτισμού, Γρηγόρης Ζωντανός, Co-founder of Locish, Γιώργος Βούλγαρης, CoLab Igniter, MariaDramalioti-Taylor, x.Million Capital Ventures. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανατρεπτική τοποθέτηση, η οποία άγγιξε σημαντικές στρεβλώσεις του ελληνικού επιχειρείν προς όλες τις κατευθύνσεις του Γιώργου Στεφανόπουλου, Γενικού Διευθυντή Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας.

Μέσα στις επόμενες ημέρες από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου θα κατατεθεί ένα δεκάλογος θέσεων, διαπιστώσεων αλλά και προτάσεων δίνοντας το έναυσμα για τη συνέχιση των διεργασιών. Κοινός τόπος όμως ήταν ότι Οι Έλληνες θα πρέπει να αλλάξουν την νοοτροπία με την οποία "βλέπουν" την επιχειρηματικότητα και να αναπτύξουν το δικό τους μοντέλο που θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας κουλτούρας που υποστηρίζει την startup αλλά και την ευρύτερη επιχειρηματικότητα

Ειδικότερα, στο σχεδιασμό της Οργανωτικής Επιτροπής του International Digital Business Colloquium, εντάσσονται ειδικά θεματικά workshops τα οποία θα συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στη χάραξη ενός roadmap που θα οδηγήσει στο 2o International Digital Business Colloquium.
Πηγή: http://pcnea.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment