Friday, September 28, 2012

ΕΜC: το ‘Ανθρώπινο Πρόσωπο των Δεδομένων’

Ο Rick Smolan, φωτογράφος-δημιουργός της πρωτοποριακής σειράς λευκωμάτων "Α Day in the Life" και διοργανωτής πολλών πρωτοβουλιών crowdsourcing με παγκόσμια απήχηση, παρουσίασε σήμερα μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μοιραστεί και να συγκρίνει πτυχές της ζωής του για ένα διάστημα επτά ημερών (26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου), μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά του τηλεφώνου του χρήστη (αισθητήρες), ενώ παράλληλα τον προκαλεί να σκεφτεί και να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεις σχετικά με τα όνειρα και τα ενδιαφέροντα του, ή την άποψη του για την οικογένεια, τον ύπνο, την εμπιστοσύνη, το σεξ και το ρόλο της τύχης. Ήδη, έχει ξεκινήσει ή διάθεση της εφαρμογής για κινητά Android, ενώ η έκδοση για λειτουργικά iOS θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα. 

Η παρουσίαση της  εφαρμογής συνιστά και την  επίσημη έναρξη του προγράμματος The Human Face of Big Data, μια σειρά πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν στόχο να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος διάλογος σχετικά με τη δυνατότητα που έχουμε πλέον να συλλέγουμε, να αναλύουμε, να συνδυάζουμε και μα οπτικοποιούμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Στις 2 Οκτωβρίου  ο Smolan και η ομάδα του διοργανώνουν, αποκλειστικά για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης μια σειρά εκδηλώσεις στο Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Υόρκη, όπου οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μερικούς από τους κορυφαίους ειδικούς των Big Data να ερμηνεύουν και να απεικονίζουν γραφικά τις πληροφορίες που έστειλαν άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο σε διάστημα επτά ημερών, χρησιμοποιώντας το κινητό τους και το ειδικό app.

Επιπλέον, κορυφαίοι επιχειρηματίες των δεδομένων, επιστήμονες και καινοτόμες προσωπικότητες, θα μοιραστούν παραδείγματα της δουλείας τους σε ένα διαδραστικό "Big Data Lab." Ένα ζωντανό webcast θα επιτρέψει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν τις ενημερώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Τα Big Data αρχίζουν να επηρεάζουν κάθε πτυχή της ύπαρξης μας» αναφέρει ο κ. Smolan. «Όποιος έχει στα χέρια του ένα smartphone μετατρέπεται αμέσως σε έναν ανθρώπινο αισθητήρα (human sensor) και αποκτά δυνατότητες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται και να μετρά τον κόσμο που τον περιβάλλει, σε πραγματικό χρόνο και με τρόπους που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε ούτε να διανοηθούμε. Από την θεραπεία ασθενειών μέχρι την προστασία φυσικών πόρων όπως το νερό και η ενέργεια, τα Big Data μπορεί να αποδειχτούν το εργαλείο που χρειαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπί� �ουμε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας.»

Από σήμερα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, η εφαρμογή The Human Face of Big Data προσκαλεί όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους και να τις συγκρίνουν με τις απόψεις άλλων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να καταγράψουν την καθημερινή τους διαδρομή, να μοιραστούν με άλλους αντικείμενα ή συνήθειες που θεωρούν ότι τους φέρνουν τύχη, να ρίξουν μια ματιά στο τι είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιο άλλοι άνθρωποι να ζήσουν για μία, έστω, φορά στη ζωή τους, και να ανακαλύψουν κρυμμένα μυστικά του κόσμου στον οποίο ζουν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε οκτώ γλώσσες: Αγγλικά, Κινεζικά, Ιαπωνικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Κορεατικά και Ρωσικά.

Tα τρία βασικά στοιχεία της εφαρμογής The Human Face of Big Data :

Passive data: Πληροφορίες που το κινητό συλλέγει στη διάρκεια μιας ημέρας. Όπως, για παράδειγμα, τη διαδρομή που ακολουθήσατε και τη μέση σας ταχύτητα, ή το ποιες ώρες της ημέρας είστε πιο δραστήριοι.

Ερωτήσεις και αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο: Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν προσωπικά θέματα (Me and Myself), καθώς και θέματα σχετικά με την οικογένεια, την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας, τον ύπνο και τα όνειρα, το σεξ και τις σχέσεις. Οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τις απαντήσεις τους με εκείνες άλλων ανθρώπων από διάφορα μέρη του κόσμου, και στη συνέχεια να τις ομαδοποιήσουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής.

Δραστηριότητες: Μπορείτε να στείλετε φωτογραφίες, να καταγράψετε το καθημερινό σας δρομολόγιο, και να βρείτε το έτερο "Ψηφιακό σας ήμισυ (Data Doppelganger)."

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

Lucky Me:  Η εφαρμογή σας καλεί να μοιραστείτε τις συνήθειες που πιστεύετε ότι σας φέρνουν τύχη— τι κάνετε πριν από αγώνες, εξετάσεις, συναντήσεις με υποψήφιους πελάτες, ή πριν από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, προκειμένου να γυρίσετε την τύχη με το μέρος σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε τις απαντήσεις σας με τις αντίστοιχες άλλων ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, και να τις κατηγοριοποιήσετε χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα.

Map My World: Η εφαρμογή καταγράφει τις καθημερινές σας διαδρομές, τις οποίες μπορείτε να ανεβάσετε στο Facebook και το Twitter, μαζί με πληροφορίες σχετικά με τη συνολική απόσταση που διανύσατε, τη μέση ταχύτητα και τις ώρες που είχατε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Data Doppelganger:  Δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να βρουν το άλλο τους μισό με βάση τα δεδομένα που έχουν ανεβάσει (Data Doppelganger), συνδυάζοντας αν θέλουν και τη φωτογραφία τους με εκείνη του ανθρώπου που έχει το πιο κοντινό σε αυτούς ψηφιακό αποτύπωμα. Μέσα από την εφαρμογή, θα μπορούν να δουν διάφορα στοιχεία σχετικά με τον/την data doppelganger τους, όπως ηλικία, τόπο διαμονής, φύλο, ποσοστό ερωτήσεων που απαντήθηκαν, δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί κ.ά.

Before I Die: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βασίζεται σε μια ιδέα της Candy Chang, το πρότζεκτ 'Before I Die', το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και ως βιβλίο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας καλούνται να δηλώσουν το  ένα  πράγμα που ονειρεύονται να κάνουν έστω και για μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα δικά τους όνειρα με τα αντίστοιχα άλλων ανθρώπων από διάφορα μέρη της γης.

Μόλις ολοκληρωθεί  το πρότζεκτ, τα (ανώνυμα) δεδομένα θα προωθηθούν σε ερευνητές, data scientists και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να αποτυπωθούν οπτικά οι δραστηριότητες της ανθρωπότητας στη διάρκεια μιας εβδομάδας του 2012.

Το πρότζεκτ The Human Face of Big Data είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη της EMC Corporation, η οποία είναι και ο βασικός χορηγός. Την προσπάθεια υποστηρίζουν, επίσης, και οι εταιρείες Cisco, FedEx, VMware, Tableau και Originate.

ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου

© pcnea.blogspot.gr
don't copy articles from pcnea.blogspot.gr without permission


Πηγή: http://pcnea.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment