Friday, July 13, 2012

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς το iPhone; Το κινητό που έγραψε ιστορία σήμερα γίνεται 5 ετών




Την ιστορία που κρύβεται πίσω από το iPhone μπορείς να τη διαβάσεις με ένα κλικ στη Βίκιπαιδεια. Το οποίο είναι ένα θέμα καθαρά εγκυκλοπαιδικό. Αυτό που δύσκολα θα βρεις γραμμένο, είναι το πως το κινητό της Apple κατάφερε μέσα σε μια πενταετία να μετατραπεί από ένα πείραμα σε κινητό κατεστημένο. Και αυτοί τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη που αδυνατούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Δες τώρα πως θα ήταν τα smartphones, αν το iPhone δεν είχε κυκλοφορήσει…


1. Οι οθόνες θα λειτουργούσαν με γραφίδα
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πότε θα εφαρμοζόταν η multitouch τεχνολογία. Από την εποχή του Ericsson R380, μέχρι και εκείνη των PDA με Windows Mobile λειτουργικό, η εισαγωγή κειμένου γινόταν αποκλειστικά μέσω γραφίδας. Αν δεν θυμάσαι, να σου κάνω ένα refresh στο γιατί ήταν σπαστικό: ανυπακοή στα πατήματα, προβληματική απεικόνιση (οι οθόνες «ζαχάριζαν»), σωστή χρήση μόνο από δεξιόχειρες (εκτός και αν ήσουν Άραβας και έγραφες από δεξιά προς τα αριστερά), πολλές γρατσουνιές και συχνή απώλεια του σχετικού αξεσουάρ (κάποτε τα � �αγαζιά κινητής πουλούσαν ανταλλακτικές γραφίδες…). Είναι τελείως διαφορετικό ένα πάνελ να διαβάζει μόνο μυτερά αντικείμενα και σαφώς καλύτερο να αναγνωρίζει το άγγιγμα σου με ακρίβεια, σχεδόν τηλεπαθητικά. Αυτή την επανάσταση την έφερε το iPhone το 2007.
2. Το καλύτερο λειτουργικό για Smartphones θα ήταν το Symbian. Άντε και καμιά «προχωρημένη» έκδοση των Windows Mobile
Ωραία θα πεις, και που είναι το πρόβλημα; Στο ότι το Symbian λειτουργικό δεν ήταν ποτέ μια ευκολόπεπτη περίπτωση. Τα εικονίδια ήταν «παιδικά», τα restarts έδιναν και έπαιρναν και παρότι δεν υστερούσε σε χαρακτηριστικά, ακόμη και σήμερα έχει αυτή την δυσκίνητη αίσθηση που δημιουργεί μια σχετική ανασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το PureView 808, που παρότι εξελίχθηκε έχοντας απέναντι του ένα iPhone, το interface του δείχνε ι ακόμη ξεπερασμένο. Μπορεί κάποτε να μεσουρανούσε ένα 7650 και το Nokia N95 με Carl Zeiss φακό να έγραφε ιστορία με τις φωτογραφικές επιδόσεις του, όμως η ίδια η πλατφόρμα δεν απαλλάχθηκε ποτέ από τις παιδικές τις ασθένειες. Το γεγονός ότι απειλείται με εξαφάνιση, δεν είναι λοιπόν τυχαίο.
3. Οι παρουσιάσεις νέων κινητών θα γινόντουσαν αποκλειστικά σε μεγάλες εκθέσεις
Θα μπορούσες να την ονομάσεις και σχολή Steve Jobs, που καμία σχέση δεν έχει με το iPhone, όμως χάρη σε αυτό το αντικείμενο άλλαξε ο τρόπος που γίνονται οι παρουσιάσεις κινητών. Για να καταλάβεις, ακόμη και η Samsung διοργάνωσε ξεχωριστό event για το νέο Galaxy S III. Σου λέει αφού η Apple πείθει τον κόσμο με τα keynotes, γιατί να μην την μιμηθώ;
4. Τα δίκτυα κινητής δεν θα επένδυαν πότε τόσα χρήματα σε data, μαζεμένα
Μέχρι να κυκλοφορήσει το iPhone οι providers θεωρούσαν killer service τα γραπτά μηνύματα. Και μετά ήρθε το iPhone που έμαθε στον κόσμο τι εστί data. Όχι πως δεν υπήρχαν μέχρι τότε smartphones που έκαναν χρήση τους, απλά η συσκευή της Apple είχε τον τρόπο της να σε κάνει να τα αξιοποιείς. Βασικά η εξέλιξη των δικτύων από το 2007 μέχρι σήμερα ήταν η ταχύτερη στην ιστορία τους – άκομη να κάνουν απόσβεση από τη χαμένη ευκαιρία των βιντεοκλήσεων και των MMS.
5. Οι οθόνες 720p θα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των τηλεοράσεων και οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές των φορητών PC
Οπαδός του hardware δεν είμαι, ούτε θέλω απαραίτητα να γίνω, αλλά αν οφείλω να παραδεχτώ ότι αν δεν υπήρχε το iPhone κανείς δεν θα κυνηγούσε τις απόλυτες επιδόσεις, πόσο μάλλον να σκοράρει ψηλά σε smoothness. Παρεμπιπτόντως το κινητό της Apple έκανε τον σχετικό όρο γνωστό. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, έστω και αν αυτό μεταφράζεται σε GB μνήμης και πολυπύρηνους επεξεργαστές.
6. Τα app stores θα υπήρχαν μόνο σε ταινίες τύπου Minority Report
Ναι, το iTunes υπήρχε πολύ πριν το iPhone, αλλά η ιδέα με τα applications βασίστηκε καθαρά στο iOS. Δεν υπάρχει κατασκευαστής κινητών σήμερα που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει το δικό του κατάστημα εφαρμογών. Πιο copyright πεθαίνεις.
7. Τον όρο HTML5 θα τον γνώριζαν μόνο οι προγραμματιστές
Μπορεί να μην έγινε η ζωή σου καλύτερη τώρα που αναγνωρίζεις τι εστί HTML5, όμως είσαι απόλυτα βέβαιος ότι χάρη στο iPhone, απαλλάχθηκες από τον Adobe Flash Player, την πιο προβληματική εφαρμογή στον πλανήτη Γη (λέμε τώρα). Έ, ακόμη και αυτή η πεποίθηση που σου εμφυτεύθηκε μέσα σε 5 χρόνια, είναι επίτευγμα του μάρκετινγκ της Αμερικάνικης συσκευής.
8. Φορητές κονσόλες θα ήταν μόνο τα DS και τα PSP
Εκεί που ήταν να παίρνεις του πιτσιρικά ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κάθε τρεις και λίγο, αγοράζεις ένα iPhone, το οποίο εννοείται πως είναι δικό σου, κατεβάζεις ένα σκασμό παιχνίδια και σου λέει και ευχαριστώ. Η είδηση είναι ότι τα apps κατάφεραν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στη βιομηχανία παιχνιδιών, ειδικά των ηλεκτρονικών, αφού αυτό που μετράει δεν είναι το hardware, αλλά το μεράκι των προγραμματιστών. Το ίδιο και τα εύκολα έσοδα που προκύπτουν από το App Store…
9. Οι αισθητήρες εγγύτητας, προσανατολισμού και δεν συμμαζεύεται θα διδάσκονταν μόνο σε πανεπιστήμια
Χάρη στο iPhone άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κίνηση. Ξαφνικά οι όροι landscape και portait έγιναν απολύτως σημαντικοί και όλοι οι κατασκευαστές έτρεχαν να ενσωματώσουν τους σχετικούς αισθητήρες και στα δικά τους smartphones. Ήταν η αρχή για μια καλύτερη εμπειρία σερφαρίσματος και gaming.
10. Οι άνθρωποι της foxconn δεν θα γινόντουσαν ποτέ διάσημοι.
Αυτό. Πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει;
Καλώς ή κακώς το iPhone σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας πιο all around εποχής και η απαλλαγή από το πληκτρολόγιο το φινάλε μιας ωμής πραγματικότητας. Αλλά η Αμερικάνικη συσκευή δεν είχε μόνο για αυτό ενδιαφέρον. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, κάτι τυπάκια θαμμένα κάτω από τη Γη, σχεδιάζουν το επόμενο iPhone. Δηλαδή το σύμβολο της κινητής αναγέννησης που σήμερα έχει μετατραπεί στον μαϊντανό της κινητής. Σημασία δεν έχει όμως πως το βλέπω τελικά εγώ ή ο δίπλα. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και αυ τό που κατάφερε το iPhone ήταν να δώσει μια γερή γροθιά στο κατασκευαστικό υπογάστριο, στις 29 Ιουνίου του 2007. «Δεν ήταν αυτό ανώτερο. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν κατώτεροι». Τα συγχαρητήρια μου Steve.


Πηγή: http://greektech-news.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment